@RTVNoord: Het ‘rommelt in elkaar, door elkaar en het is één grote bende’ in Middelstum @NAMbv

Wij hebben deze hartverscheurende avond bijgewoond. Een huiseigenaar stelde wat ons betreft terecht de vraag of Woningcorporaties voorrang hadden gekregen van de NAM. Dat is namelijk gewoon het geval omdat het om heel veel huurwoningen tegelijk gaat en aan beide kanten meer onderhandelingsruimte is vanwege grotere belangen.

Koopwoningen die verstevigd moeten worden zijn daardoor onderaan de stapel beland omdat huurwoningen die eigenlijk veel beter gesloopt hadden kunnen worden toch werden verstevigd.

Het draait grotendeels dan ook niet zonder reden uit op een versterkingsdebacle, omdat uitvoerders tegen verborgen gebreken aanlopen vanwege het gegeven dat de woningen eigenlijk gewoon technisch totaal ongeschikt zijn. Wat logischerwijs volgt is een opeenstapeling van foute keuzes wat resulteert in enorm veel menselijk leed en geldverkwisting. Maar met versterken van oude rijtjeswoningen blijven de woningen van hetzelfde bouwjaar en zijn dus veel lagere potentiële schadeposten dan nieuwbouw woningen. Scheelt de helft zelfs.

Dus mocht er toch met een paar jaar een grotere klapper komen, dan is er alvast gepoogd om rekening te houden met het uit te keren schadebedrag. Vandaar dat huurders dus voorrang kregen en het inmiddels zo’n grote bende is.

Chapeau NAM, wederom briljant gespeeld. Maar wat ons betreft is de trukendoos nu wel uitgeput. We zien dan gelukkig ook steeds meer dat Woningcorporaties van versterken af lijken te stappen en voor nieuwbouw kiezen.

Wij hopen nu dat er dan ook snel verandering gaat komen voor de huiseigenaren!

?